niedziela, 20 marca 2011

Babka Migdałowa, Kokosanki oraz Amaretti

Babka migdałowa

Składniki:

 8 dag mąki pszennej
7 dag mąki ziemniaczanej
20 dag margaryny
25 dag cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag zmielonych migdałów lub orzechów
5 dag rodzynek

Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Do dobrze utartej masy dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem, migdały i rodzynki. Wymieszać i wyłożyć ciasto do dobrze natłuszczonej formy. Piec około 60-90 min. w temperaturze 200 stopni C.

Kokosanki

Składniki:
5 białek
20 dag cukru
25 dag wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Naczynie z białkami ustawić na rondlu z gotującą się wodą i ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier. Kiedy masa stanie się bardzo gęsta, zdjąć naczynie z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i kłaść łyżeczką małe porcje piany na blaszkę wysmarowaną masłem, zachowując spore odstępy. Piec w piekarniku na złotawy kolor.

Amaretti

Składniki:
2 białka
180 g cukru pudru
200 g drobno zmielonych migdałów
kilka kropli ekstraktu migdałowego lub odrobinę amaretto
cukier puder do obtaczania amaretti

Sposób przygotowania:
 Wymieszać migdały i cukier, dodawać po jednym białku (ewentualnie również ekstrakt migdałowy lub amaretto), dobrze wymieszać. Ciasto musi być dosyć zwarte. Jeśli jest zbyt luźne, dodać łyżkę lub dwie zmielonych migdałów. Formować małe kulki stożki, obtaczać je w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni C, przez około 18 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz